Open Monumentendag Utrecht: Op Reis!

Open Monumentendag Utrecht: Op Reis!

Open Monumentendag valt dit jaar op zaterdag 13 september. Het landelijke thema is ‘Op Reis!’. Omdat 2014 ook het Jaar van het Mobiel Erfgoed is worden in Utrecht beide thema’s aan elkaar gekoppeld. Er zijn drie routes gemaakt langs monumenten die met het thema ‘reizen’ te maken hebben. Rond de Maliebaan worden verschillende activiteiten georganiseerd met historische fietsen, klassieke automobielen en spoorwegerfgoed.

Themaroutes en wandelingen
In heel Utrecht zijn dit jaar zo’n zeventig monumenten gratis te bezoeken. Ze zijn verdeeld over drie themaroutes, geïnspireerd op reizigers uit verschillende tijdperken: de monnik op pelgrimstocht, de koopman op handelsreis, en de geleerde op elitebezoek. In diverse panden zijn gidsen aanwezig.
Daarnaast zijn er stadswandelingen met een gids en wandelingen rond het Domplein. Onder leiding van een gids kunt u ook op expeditie langs de vorig jaar deels gesloten Oosterspoorbaan.

Buitenkansjes
Onder de diverse oude kloosters en rijke koopmanshuizen die weer zijn te bezoeken, zijn enkele eenmalige buitenkansjes, zoals het Tivoli-complex, dat een andere bestemming zal krijgen, en Brigittenstraat 20, dat wordt verbouwd. Ook is er dit jaar aandacht voor koetshuizen en oude garages, uit de tijd dat paarden en rijtuigen plaats gingen maken voor de automobiel. De UTAM-garage in de Ridderschapstraat uit 1910 is daarvan een fraai voorbeeld.

Mobiel Erfgoed
Rond de Maliebaan en het Spoorwegmuseum vindt een manifestatie plaats met historische fietsen, oude motoren, klassieke automobielen, spoorwegerfgoed, een paardentram en zelfs een vliegdemonstratie van de Catalina: een watervliegtuig uit 1941. Vereniging De Oude Fiets presenteert zich met parades en wedstrijden op historische fietsen, zoals de ‘Hoge Bi’, een fiets met een hoog voorwiel zonder kettingaandrijving. Voor het Spoorwegmuseum kunnen bezoekers zich laten fotograferen met een oldtimer of een Hoge Bi. De ANWB is hier aanwezig met enkele historische voertuigen.

Maliebaanstation
Rond 15.00 uur eindigt bij het Maliebaanstation een tourrit met nog eens 25 oldtimers. Rond deze tijd zal ook de Catalina een ererondje vliegen over het stationsplein. In het Maliebaanstation zijn rondleidingen door het gebouw met een bezoek aan de Koninklijke Wachtkamer. Het Spoorwegmuseum is deze dag tegen een gereduceerd tarief te bezoeken.
De manifestatie wordt mede mogelijk gemaakt door nationale organisaties als de Stichting Mobiel Erfgoed Centrum Nederland, de Mobiele Collectie Nederland, de KNAC, ANWB en andere, die zich op het stationsplein presenteren met een stand en een kleine tentoonstelling.

De Open Monumentendag wordt weer opgeluisterd door veel muziek, van serene ensembles tot een compleet orkest op fietsen! In Aorta is een lezing over Utrecht als spoorwegstad en daarnaast, in de Pandhof van de Dom, is weer de Monumentenmarkt ingericht.

Alle informatie is te vinden op www.openmonumentendagutrecht.nl en in de speciale Monumentenkrant, die op 3 september verschijnt, als bijlage van het Stadsblad.

Noot voor de redactie:
De wethouder van Monumenten, Kees Geldof, opent de Open Monumentendag Utrecht op vrijdag 12 september ( v.a. 19.30 uur) in de wachtkamer 3e klasse van het Spoorwegmuseum, Maliebaanstation. Aanmelden voor de opening is mogelijk via de organisatie van de Open Monumentendag Utrecht.

Voor nadere informatie en beeldmateriaal:
Open Monumentendag Utrecht
Florence Hanselaar
t. 030-2769174
e. omd@xs4all.nl
twitter: @omd_utrecht
www.facebook.com/OMDUtrecht