Algemene informatie

Algemene informatie

Ieder jaar worden er in Utrecht circa 70 tot 100 monumenten gratis opengesteld voor publiek. Er zijn ‘klassiekers’ (panden die ieder jaar toegankelijk zijn) en panden die speciaal benaderd zijn in verband met het thema. De organisatie bied een breed programma aan, met gangbare panden maar ook unieke monumenten die eenmalig toegankelijk zijn. Jaarlijks wordt door de landelijke stichting een thema voorgesteld. In het verleden waren dat bij voorbeeld  monumentaal groen, religie of industrieel erfgoed; het afgelopen jaar was het thema ‘Duurzaamheid’.

Er worden rondleidingen aangeboden en voor wie individueel wil ronddwalen zijn er routes uitgezet. Het programma wordt ieder jaar op maat gemaakt, dus met wisselende activiteiten, ook voor kinderen.

De openstellingen worden bovendien omlijst door een cultureel programma.  De dag wordt  ‘verlevendigd’ door concerten in verschillende monumenten in de stad,  er zijn lezingen,  maar ook de eigenaren van panden bieden activiteiten aan op cultureel gebied of in het kader van het thema.

Ook aan de westkant van Utrecht wordt een programma aangeboden georganiseerd door de Historische Vereniging Vleuten-De Meern-Haarzuilens.

Op de Open Monumentendag is er een informatiepunt op het Domplein om uw vragen over het Utrechtse programma te beantwoorden. Ook is hier de Monumentenkrant verkrijgbaar met alle opengestelde panden, activiteiten en achtergrondinformatie, die als bijlage bij DUIC is verspreid.

Indien u geïnteresseerd bent in diverse instanties actief op het gebied van de monumentenzorg en/of cultuur- en bouwhistorie – zoals de gemeente, Het Utrechts Archief, uitgeverijen, cursusaanbieders, etc. – dan kunt u zich laten informeren bij diverse stands op de Monumentenmarkt in de Pandhof van de Dom.

Naar schatting nemen jaarlijks in Utrecht tussen de 20.000 en 25.000 bezoekers deel aan de Open Monumentendag. Organisatie is in handen van de Werkgroep Open Monumentendag. Deze werkgroep is een onderdeel van de Stichting Archeologie en Bouwhistorie Utrecht (STABU).