Lunet I

Reserveren

Reserveren via de website, tijdslot van een uur

Dit fort is een van de ‘Vier Lunetten op de Houtense vlakte’, een hoger gelegen deel dat niet onder water gezet kon worden. De vier forten zijn wat kleinere forten dan de andere, hebben de vorm van een halve maan (=lunet) en vormen samen één verdedigingswerk. Lunet I (1819-1821) bestaat uit twee zogenaamde flankkazematten, aan de punten van de halve maan. Eind jaren ‘30 van de vorige eeuw werden nog een mitrailleurkazemat en groepsschuilplaatsen van gewapend beton aangelegd, omdat de bakstenen flankkazematten niet meer voldeden. Tijdens de Koude Oorlog is er een atoomschuilbunker gebouwd die in gebruik was als commandocentrum van de organisatie Bescherming Bevolking (BB). Lunet I is op dit moment in gebruik door muzikanten van BUI, het Platform for Improvised Arts. Tevens is er een buitenschoolse opvang gehuisvest.

* Extra bezoekoptie: Rondleidingen door Gilde Utrecht langs/over de vier Lunetten. Start vanaf Lunet I om 11.00, 13.00 en 15.00 uur, duur ruim een uur (apart reserveren)
* Activiteiten op het fort: Op de flank kazemat presenteert GROUNDED duurzaamheidsprojecten rondom kunst, educatie en eten en in de atoombunker is er muziek en zijn er performances van ONDERBUIK door jonge Utrechtse makers.

Terug naar de route Fietsen langs Forten

icon Verdedigingswerk
Verdedigingswerk

Type monument
Verdedigingswerk

Status monument
Rijksmonument

Functie
Oorspronkelijk: Fort
Huidig: Muziekruimte en buitenschoolse opvang

Adres
Koningsweg 290
3585 LD Utrecht

Monument geopend
Zaterdag 10:00 - 17:00 uur

Website
www.stellingvanutrecht.nl/lunet-i/

Activiteiten

Rondleidingen door Gilde Utrecht