Utrechtse basisscholen bezoeken monumenten

Voorafgaand aan de Open Monumentendag wordt op vrijdag 13 september de Open Monumenten Klassendag gehouden. Leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs gaan tijdens de lesdag op bezoek bij een monument. In Utrecht doen dit jaar meer dan 600 scholieren mee.

Monumenten zitten barstensvol verhalen. Uit de reacties van leerlingen blijkt dat zij die verhalen, in combinatie met een bezoek aan het monument, reusachtig interessant vinden: alsof je de geschiedenis kunt voelen en aanraken! Het is een prachtige manier om jongeren kennis te laten maken met monumenten. Dat is ook precies het doel van de succesvolle Utrechtse Klassendag, die dit jaar alweer voor de tiende keer wordt gehouden.

Acht scholen, drieëntwintig klassen
In Utrecht doen acht basisscholen mee met in totaal 23 klassen en 625 leerlingen. Dit jaar zijn dat de Paulusschool, OBS Oog in Al, de Agatha Snellenschool, de Kohnstammschool, OBS De Koekoek,  Montessorischool Buiten Wittevrouwen, ODBS Pieterskerkhof en de Utrechtse Schoolvereniging. Iedere school bezoekt één monument naar keuze. De monumenten die meedoen zijn de Fundatie van Renswoude, de Pieterskerk, het St. Eloyen Gasthuis, het Broodhuis, de voormalige gevangenis Wolvenplein en nieuw dit jaar is fort Blauwkapel.
De monumenten verzorgen zelf een speciale rondleiding, waarbij de gidsen vertellen over belangrijke gebeurtenissen en het leven in vroeger tijden en welke rol het monument daarin speelde.

Lesmateriaal
Voor de Monumenten Klassendag is speciaal lesmateriaal ontwikkeld, zowel voor de leerkracht als de leerlingen. De leerling gaat op pad met een ‘monumentenkijker’ en verwerkt de stof na afloop op een ‘monumentenkaart’. In het lesmateriaal zijn ‘Monumensjes’ geïntroduceerd: historische figuren als kooplieden of monniken, die het monument een menselijk gezicht geven. Deze figuren komen ook terug in de introductie-les die speciaal voor het digitale schoolbord is ontwikkeld.
De Open Monumenten Klassendag is een landelijk initiatief, waarmee de Stichting Open Monumentendag scholieren wil laten kennismaken met monumenten en de verhalen die zij vertellen. Het initiatief is in Utrecht uitgewerkt door de Werkgroep Open Monumentendag Utrecht.