Sfeerverslag Open Monumentendag 2014

Zaterdag 13 september jongstleden vond de 28e editie van Open Monumentendag in Utrecht plaats. Geholpen door het mooie weer namen ruim 15.000 belangstellenden de gelegenheid om één van de zeventig opengestelde monumenten in Utrecht bezoeken.

De drie themaroutes, geïnspireerd op reizigers uit verschillende tijdperken, konden rekenen op veel belangstellenden. Onder de diverse oude kloosters en rijke koopmanshuizen waren enkele buitenkansjes waar veel bezoekers op af kwamen, zoals het Tivoli-complex dat een andere bestemming zal krijgen en Brigittenstraat 20 dat momenteel wordt verbouwd. Publiekstrekkers waren ook de koetshuizen en oude garages zoals de U.T.A.M.- garage aan de Ridderschapstraat 8 en het koetshuis aan de Keizerstraat 18-24.

Gezellige drukte was er de gehele dag rond de Maliebaan en het Spoorwegmuseum waar de Mobiel Erfgoed Manifestatie plaatsvond met historische fietsen, oude motoren, klassieke automobielen, spoorwegerfgoed en een paardentram. Spectaculair was het overvliegen van de Catalina, een historisch watervliegtuig uit 1941, dat even voor 15.00 uur een ererondje maakte boven het Spoorwegmuseum. De aan het thema gerelateerde activiteiten waren ook in trek. Voor het Spoorwegmuseum lieten veel bezoekers zich fotograferen voor een prachtige oldtimer, een jaguar MK II, met op de achtergrond Het Maliebaanstation. Ook voor de rondleidingen in o.a. het Maliebaanstation met een bezoek aan de Koninklijke Wachtkamer, was de belangstelling groot.

Zie hieronder het beeldverslag van de zeer geslaagde dag.