Open Monumentendag Utrecht weer druk bezocht

Open Monumentendag Utrecht weer druk bezocht

Met een wat grauw begin van de dag kwam de 36e Open Monumentendag Utrecht wat traag op gang, maar met een doorbrekend zonnetje en ruim 20.000 bezoekers werd het uiteindelijk weer een succesvolle dag met veel blije en dankbare bezoekers.

Thema’s van de Monumentendag in Utrecht waren dit jaar 900 jaar Utrecht, duurzaamheid, de viering van Rondje Singel, en de door UNESCO als werelderfgoed erkende Nieuwe Hollandse Waterlinie. De monumenten langs de singel, met optredens van Jonge Makers, trokken veel belangstelling. De rondleidingen met een gids langs de Singel en de Gildewandelingen over 900 jaar Utrecht waren volgeboekt. Wederom was er veel animo voor de Juniorgidsen met hun wandeling over het Domplein.

Veel belangstelling was er ook voor het voormalige Lubro-fabriek aan de Vecht en de Watertoren en de oude Pastoe-panden (ketelhuis en zagerij) aan de Vaartsche Rijn. Industrieel erfgoed blijkt steeds weer een grote trekker. Maar ook de oudste geschiedenis van Utrecht intrigeerde de bezoekers, met lange rijen voor Dom Under en Lofen.

Ook de forten trokken veel nieuwsgierigen, met name de vier Lunetten en de Kromhoutkazerne, met rondleidingen en diverse activiteiten.  Onder de vaste waarden trokken de panden op de Drift en Janskerkhof wederom vele belangstellenden. Met de Domtoren, de Utrechtse kerken, kloosters en andere topmonumenten vormen zij het stevige fundament onder de – ook dit jaar weer – succesvolle Utrechtse Open Monumentendag.