Monumentenmarkt
Monumentenmarkt
rolstoel vriendelijk

Monumentenmarkt

Maak kennis met de volgende verenigingen, stichtingen en erfgoedpartijen:

Vereniging Oud-Utrecht – heeft als doel de geschiedenis van stad en provincie Utrecht levend te houden en ons cultureel erfgoed te bewaken. Dit doet ze door uitgave van een tijdschrift en jaarboek, het organiseren van lezingen etc. en via het wakend oog van de Cultureel Erfgoed Commissie.

Broer en De Bruijn – doen historisch onderzoek, geven lezingen en brengen publicaties uit over met name de kerkelijke en monastieke geschiedenis van Utrecht en de Middeleeuwen, waaronder de geschiedenis van het Domplein en het Utrechts Stadsrecht.

Monumentenwacht Utrecht – zet zich in voor de instandhouding van cultuurhistorisch waardevolle bouwwerken door het uitvoeren van inspecties en het uitbrengen van adviezen. Zo helpen zij eigenaren op tijd preventieve maatregelen te nemen en hoge herstelkosten te voorkomen.

Martin Minjon (fotograaf) – presenteert posters, t-shirts en ansichtkaarten, waaronder Vuelta-posters en -wielershirts, alles in het thema van Utrecht en Fietsen. Martin had exposities in het Stadskantoor, Provinciehuis en Utrechts Archief.

Utrechts Klokkenluiders Gilde – luidt de klokken van de Domtoren en andere oude binnenstadtorens en vraagt aandacht voor de traditie van het handmatig luiden van de klokken.

Stichting De Plantage – geeft boeken uit over geschiedenis en cultuur van de stad Utrecht.

Dienst Stadsontwikkeling, afdeling Erfgoed – voert het gemeentelijk erfgoedbeleid uit, zoals monumentenzorg, archeologie, bouw- en architectuurhistorie en historische fotografie en adviseert  bij verbouwen, restaureren en verduurzamen van monumenten.

Gilde Utrecht – stichting van ruim 200 vrijwilligers voor het verlenen van allerlei diensten in en rondom de stad Utrecht. Richt zich in het bijzonder op vijftigplussers, die hun kennis, kundigheid en ervaring willen overdragen aan geïnteresseerden.

Stichting Vlam – geeft een historische kaart van Utrecht uit waarop je locaties op aan kunt geven waarmee je een bepaalde band hebt (familie, beroep, hobby, favorieten). Maak zo een persoonlijke route door de stad of een wanddecoratie die leuke reacties losmaakt (www.stichtingvlam.nl).

Juniorgidsen Utrecht – startpunt van de rondleiding (tussen 10.30 en 16.00 uur, duur een half uur) door leerlingen van Montessorischool Buiten Wittevrouwen over de geschiedenis van het Domplein en 900 jaar Utrecht. Zie ook elders in de krant.

Monument bij deze activiteit

Meer Overige activiteiten

Klik op   voor de route naar deze activiteit