Open Monumentendag Utrecht 2022: 900 jaar Utrechts Erfgoed

Tijdens komende Open Monumentendag, zaterdag 10 september, kijken we terug én vooruit. Utrecht bestaat dit jaar 900 jaar en uiteraard staan we hier uitgebreid bij stil. Tegelijkertijd blikken we ook vooruit, want het is niet alleen belangrijk om de verhalen uit het verleden te vertellen maar juist ook om de monumenten zelf te bewaren voor toekomstige generaties. Zo ontstaat een stad die met het verleden een duurzame toekomst tegemoet gaat.

Op 2 juni 1122 kreeg Utrecht stadsrechten. Daarom viert de stad dit jaar haar 900-ste verjaardag. Aan de hand van 40 iconische monumenten reizen we door 900 jaar Utrechtse stadsgeschiedenis. Vanaf het moment dat het stadsrecht verleend werd in 1122, via de hoogtijdagen van de kerkelijke macht in de middeleeuwen, het verval daarna, de afbraak van de stadsmuur, de opkomst van de (spoorweg)industrie tot aan de stadsvernieuwingen van de laatste decennia.

Sommige van deze monumenten gaan al honderden jaren mee en blijven op die manier telkens behouden voor volgende generaties. Tegelijk kan het een uitdaging zijn om een monumentaal pand op een duurzame manier te behouden, te beheren of te restaureren. Tijdens Open Monumentendag zullen een aantal panden te bezoeken zijn waar deze uitdagingen in de praktijk zijn aangepakt en zien we hoe monumenten zelf verduurzaamd kunnen worden.

Er is één monument bij uitstek dat door zijn ontwikkeling en gebruik bijdraagt aan een duurzame toekomst: de singel. Aangelegd als direct gevolg van de verleende stadsrechten in 1122, was het een verdedigingslinie rondom de stad. Nu is het een kilometerslang, groen stadspark. Sinds 2020 is het water van de singel weer rond en om dat te vieren programmeren we in samenwerking met het UIT-feest optredens van jonge makers in diverse monumenten langs de singel.