Leren & Herwaarderen

2020 belooft een mooi jaar te worden voor het Utrechtse erfgoed en dat hopen we tijdens de komende Open Monumentendag op zaterdag 12 september 2020 in de volle breedte te kunnen laten zien. Na jaren van werkzaamheden zal tijdens Open Monumentendag de herstelde singel officieel geopend worden. Daarnaast wordt in de loop van het jaar bekend of de Nieuwe Hollandse Waterlinie – waarvan 10 forten in Utrecht gelegen zijn – inderdaad de gehoopte Unesco-status zal krijgen. En dat terwijl de volgende Unesco-nominatie zich alweer heeft aangediend: vier Utrechtse plekken zijn onderdeel van de Romeinse Limes die onlangs is voorgedragen voor de werelderfgoedlijst van Unesco.

Deze (her)waardering voor erfgoed vormt een belangrijk uitgangspunt voor de 34e editie van Open Monumentendag Utrecht, met als thema Leren & Herwaarderen. We sluiten hiermee aan op het Europese thema Heritage & Education. Aan de hand van verschillende monumenten langs het water vertellen we het verhaal van de singel, van de middeleeuwse bolwerken van Karel V, via de demping in de jaren ’70 tot de herstelde omsingeling op 12 september 2020. Ook zullen we ruim aandacht besteden aan bijzondere school- en onderwijsgebouwen in Utrecht. We laten zien dat onderwijs en erfgoed hand in hand gaan: oude en moderne(re) schoolgebouwen zijn inmiddels tot monument verklaard en diverse Utrechtse onderwijsinstellingen zijn gevestigd in (soms eeuwenoude) monumenten. Maar monumenten kunnen ons ook op zichzelf iets leren over het verleden en heden, net zoals het leren over het verleden kan bijdragen tot de herwaardering van erfgoed in het heden.

Leren & Herwaarderen, dat zijn de sleutelwoorden tijdens de komende Open Monumentendag Utrecht. In totaal zullen zo’n 75 monumenten tussen 10.00 en 17.00 uur gratis te bezoeken zijn.