In Europa

Onze monumenten vertellen niet alleen het verhaal van Utrecht. Wie door de stad loopt kan op tal van plekken zien dat de Europese geschiedenis haar sporen in Utrecht heeft nagelaten. Tegelijkertijd hebben Utrecht en de Utrechters op hun beurt ook een steentje bijgedragen aan het Europa van vroeger en nu. Tijdens Open Monumentendag 2018 staan de monumenten die deze verhalen vertellen centraal.

Op zaterdag 8 september zullen ruim 70 monumenten open zijn voor publiek. Samen geven zij een indruk van de veelzijdige relatie tussen Utrecht en Europa: wat was de rol van Utrecht in het Romeinse Rijk? Hoe belangrijk was Utrecht in het Middeleeuws Europa? We volgen de sporen in de stad van Europese sleutelfiguren als Karel V, paus Adrianus VI en Lodewijk Napoleon. We zien de invloed van Europese stromingen in de architectuur. Maar we besteden ook aandacht aan de rol van de wetenschap, van onze universiteit en de invloed van Utrechtse wetenschappers in Europa, vroeger én nu. In het kader van de landelijke september-themamaand ‘Beladen Erfgoed’ zullen ook de minder fraaie aspecten van Europees Utrecht aan bod komen, zoals Utrecht in de Tweede Wereldoorlog of de sporen van slavernij in de stad.

Tussen 10.00 en 17.00 uur worden meer dan zeventig monumenten opengesteld, verdeeld over vier thema’s: sporen van Europese geschiedenis, Utrecht: stad van de wetenschap, beladen erfgoed en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.