Open Monumentendag 2022: 900 jaar Utrechts Erfgoed

Open Monumentendag 2022: 900 jaar Utrechts Erfgoed

Open Monumentendag valt dit jaar op zaterdag 10 september. In Utrecht zal deze dag vooral in het teken staan van de viering van 900 jaar stadsrechten. Daarnaast is er aandacht voor het landelijke thema van dit jaar: duurzaamheid. Ook participeert de Open Monumentendag in Rondje Singel, het door corona uitgestelde stadsfeest dat in hetzelfde weekend wordt gehouden ter ere van het herstel van de stadssingel.

Uiteraard viert ook Open Monumentendag dat Utrecht 900 jaar geleden stadsrechten kreeg. Aan de hand van een aantal markante Utrechtse monumenten vertellen we in vogelvlucht het verhaal van 900 jaar stad, vanaf het moment dat het stadsrecht werd verleend 1122 – in paleis Lofen dat dit jaar voor het eerst te bezoeken is – tot aan de heropening van de singel in 2020. Van de Middeleeuwse stadskastelen als Drakenburg en Rodenburg tot de moderne woonhuizen van Gerrit Rietveld en Sybold van Ravesteyn: monumenten zijn de getuigen van een boeiend verleden en brengen zo het verhaal van 900 jaar Utrecht tot leven.

Duurzaam
Het landelijke thema voor 2022 is duurzaamheid. Monumentenzorg is op zich al duurzaam, want monumenten gaan soms honderden jaren mee, worden vaak hergebruikt en blijven zo behouden voor volgende generaties. Tegelijk kan het een uitdaging zijn om een monumentaal pand op een duurzame manier te beheren of te restaureren, zonder afbreuk te doen aan de monumentale waarde. Een fietsroute leidt je langs panden waar deze uitdagingen zijn aangegaan, waaronder hergebruikte monumenten als de voormalige Lubro-fabriek, Bunk Hotels, de bibliotheek aan het Neude, het Slachtstraat Filmtheater en andere.  

Rondje Singel
De stadssingel is aangelegd als onderdeel van de stadsverdediging en al zo oud als de stad zelf. Met de afbraak van de Utrechtse stadsmuur en de aanleg van het Zocherpark in de 19e eeuw begon een nieuwe periode. Anno nu is de singel een groene oase die de stad en haar bewoners laat ademen. Na een tijdelijke aantasting is de singel sinds 2020 weer helemaal rond. Door corona kon dit niet echt worden gevierd en daarom gebeurt dat dit jaar alsnog. Een wandelroute van de Stadsschouwburg tot de Gertrudiskathedraal leidt je langs bijzondere monumenten in het singelgebied, zoals Leeuwenbergh, Sonnenborgh en andere. In het kader van Rondje Singel zullen in 16 monumenten optredens worden verzorgd door Jonge Makers, aanstormend Utrechts talent.    

In totaal zijn tachtig monumenten te bezoeken. Hieronder ook tien Waterlinie-forten, sinds vorig jaar UNESCO-werelderfgoed.

Alle monumenten en activiteiten zijn te vinden op de website of in de speciale Monumentenkrant die vanaf 2 september in de stad wordt verspreid.