Utrecht-Oost / Kromme Rijn

De afgelopen jaren zijn er in Utrecht tal van ‘jonge’ monumenten bijgekomen, panden die gebouwd zijn na de Tweede Wereldoorlog en die in hun relatief korte bestaan een belangrijke plek hebben ingenomen in het verhaal van Utrecht. Veel van deze panden staan buiten het centrum en laten als geen ander zien dat erfgoed echt van iedereen is; in vrijwel elke buurt is wel erfgoed te vinden.

Vandaag hebben we op 3 plekken buiten het centrum routes uitgezet langs een aantal van deze jonge monumenten. Het zijn stuk voor stuk unieke panden met een eigen verhaal. En door die verhalen aan elkaar te verbinden laten we zien dat zij gezamenlijk iets zeggen over de betreffende wijk(en).

Utrecht-Oost: Kromme Rijn (wandelroute, ca. 1km)
Het gebied aan weerszijde van het huidige Kromme Rijn park werd in de jaren na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld en gebouw maar de eerste plannen dateren al vanaf de jaren ’30. Uitgangspunt was het creëren van een ‘modern Wilhelminapark’ waar alle sociale lagen van de samenleving op min of meer gelijke manier in een groene omgeving konden wonen. De verschillende bebouwing, variërend van eengezinswoningen en vrijstaande villa’s tot appartementenflats en boven- en benedenwoningen, werd dusdanig gepland dat zoveel mogelijk toekomstige bewoners zicht hadden op het park.

Klik hier voor de gehele wandelroute. De route wordt ook olv een gids aangeboden. Klik hier voor meer informatie.


Deze route leidt langs de volgende monumenten:

 • Kohnstammschool

  Deze school was integraal onderdeel van het ontwerp van de wijk. Het gebouw, ontworpen door D. Schenk en in latere jaren uitgebreid, is een mooi voorbeeld van een zogeheten halschool.

  Zaterdag 10:00 - 17:00 uur | meer informatie


 • Woonhuis C.D.J. Brandt

  Dit pand uit 1956 is bijzonder in opzet. Het oogt als één villa maar het zijn in feite een boven- en benedenwoning, beide met een eigen garage.

  Zaterdag 10:00 - 17:00 uur | meer informatie


 • Huis Theissing

  Deze villa werd in 1959 ontworpen door Gerrit Rietveld onderzoeker dhr. Theissing.

  Zaterdag 10:30 - 16:00 uur | meer informatie