Utrecht-West

De afgelopen jaren zijn er in Utrecht tal van ‘jonge’ monumenten bijgekomen, panden die gebouwd zijn na de Tweede Wereldoorlog en die in hun relatief korte bestaan een belangrijke plek hebben ingenomen in het verhaal van Utrecht. Veel van deze panden staan buiten het centrum en laten als geen ander zien dat erfgoed echt van iedereen is; in vrijwel elke buurt is wel erfgoed te vinden.

Vandaag hebben we op 3 plekken buiten het centrum routes uitgezet langs een aantal van deze jonge monumenten. Het zijn stuk voor stuk unieke panden met een eigen verhaal. En door die verhalen aan elkaar te verbinden laten we zien dat zij gezamenlijk iets zeggen over de betreffende wijk(en).

Utrecht-West (fietsroute, ca. 8km)
Het stimuleren van economische groei na de Tweede Wereldoorlog en de periode van de wederopbouw, gaven een impuls aan o.a. de industrie en woningbouw. Nieuwe wijken moesten in rap tempo worden gebouwd. Voor de industrie moesten bestaande fabrieken worden uitgebreid en nieuwe worden gebouwd. In deze fietsroute ziet u de impact van beide op de ontwikkeling van Utrecht.

Klik hier voor de gehele fietsroute. De route wordt ook, maar dan in een iets kortere versie, aangeboden olv een gids. Klik hier voor meer informatie.


Deze route leidt langs de volgende monumenten:

 • CAB Cartesius, Rondom 100, CAB-gebouw

  Het Centraal Auto Herstel Bedrijf (C.A.B.) was onderdeel van NS. Zij maakten al langer gebruik van bussen, onder meer voor treinvervangend vervoer, en vlak na de oorlog was er behoefte aan een grote, centrale garage.

  Zaterdag 10:00 - 16:00 uur | meer informatie


 • Werkspoorfabriek, De Stadstuin

  De Werkspoorfabriek is tegenwoordig een verzamelplaats van creatieve makers en bedrijven maar was in feite een 175 meter lange fabrieksloods, onderdeel van het Werkspoorgebied.

  Zaterdag 10:00 - 17:00 uur | meer informatie


 • Sint Dominicuskerk

  Katholieke kerken uit de periode van de wederopbouw waren vaak geïnspireerd op vroegchristelijke kerkbouw. Dat is goed te zien aan deze Dominicuskerk uit 1951.

  Zaterdag 10.00 - 17.00 uur | meer informatie


 • Eyüp Sultan Moskee

  Deze voormalige bibliotheek uit 1966 is door z’n ronde vorm en relatief beperkte hoogte een opvallende verschijning tussen de rechthoekige en hoge bebouwing van Kanaleneiland.

  Zaterdag 10:00 - 17:00 uur | meer informatie


 • Triumfatorkerk

  Deze kerk uit 1965 is een mooi voorbeeld van de modernisering in de kerkarchitectuur vanaf de jaren vijftig. De toepassing van beton maakten onorthodoxe vormen mogelijk.

  Zaterdag 13:00 - 17:00 uur | meer informatie