Utrecht-Noord/Pijlsweerd

De afgelopen jaren zijn er in Utrecht tal van ‘jonge’ monumenten bijgekomen, panden die gebouwd zijn na de Tweede Wereldoorlog en die in hun relatief korte bestaan een belangrijke plek hebben ingenomen in het verhaal van Utrecht. Veel van deze panden staan buiten het centrum en laten als geen ander zien dat erfgoed echt van iedereen is; in vrijwel elke buurt is wel erfgoed te vinden.

Vandaag hebben we op 3 plekken buiten het centrum routes uitgezet langs een aantal van deze jonge monumenten. Het zijn stuk voor stuk unieke panden met een eigen verhaal. En door die verhalen aan elkaar te verbinden laten we zien dat zij gezamenlijk iets zeggen over de betreffende wijk(en).

Utrecht-Noord: Pijlsweerd (wandelroute, ca. 1,5km)
Tijdens deze wandeling komt u langs een aantal uiteenlopende monumenten die tezamen laten zien hoe divers de geschiedenis is van de het huidige Pijlsweerd. U ziet hoe dit stuk langs de Vecht zich de laatste pakweg 150 jaar heeft ontwikkeld van voormalig buitenplaats en zijdespinnerij, via een industriegebied tot een populaire woonwijk net buiten het oude centrum.

Klik hier voor de gehele wandelroute.


Deze route leidt langs de volgende monumenten:

 • Het Concordiagebouw

  Levensverzekeringsmaatschappij Concordia (voor katholieke arbeiders) had al een groot kantoorpand aan de Oudenoord van vlak voor de oorlog. In 1954 breidde het uit met dit monumentale pand.

  Zaterdag 10:00 - 17:00 uur | meer informatie


 • Voormalig Lubro-kantoor

  De Utrechtse broodfabriek Lubro (Luxe Brood) ontving naoorlogse Marshallhulp en kon zodoende uitbreiden en vernieuwen.

  Zaterdag 10:00 - 17:00 uur | meer informatie


 • Tuindershuisje/Dagger Coffee

  Dit huisje werd gebouwd rond 1860 op de plek van de voormalige buitenplaats Zijdebalen. Deze buitenplaats werd aan het begin van de 19e eeuw gesloopt en het terrein werd omgevormd tot tuindersgrond.

  Zaterdag 10.00 - 17.00 uur | meer informatie