Fietstocht Utrecht West: van landelijk gebied tot industriegebied

Vertrek vanaf station Jaarbeurszijde met Beatrixtheater aan de linkerhand. Bij stoplichten rechtsaf en links van het NH-hotel rechtdoor en brede verkeersweg (Westplein) oversteken. Daarna links naar het water en rechts daarvan naar de molen rijden. Via een smalle ophaalbrug komt u op het molenerf.

Dit gebied lag tot in de 19e eeuw nog ruim buiten de stadswallen. Het was een landelijk gebied met veel tuinbouw. Via de Leidsche Rijn en de Vleutense Wetering brachten de boeren hun handel per vlet tot aan de Catharijnepoort. Langs de Leidsche Rijn lagen verschillende buitenplaatsen en ook twee houtzaagmolens: De Ster en De Bijgeval. Het water was essentieel voor het transport van de boomstammen en voor het oplossen van de harsen in het ruwe hout. Dat gebeurde in de ‘balkenhavens’ die rond de molens lagen.

Kaart bij Fietstocht Utrecht West: van landelijk gebied tot industriegebied

NB. De routebeschrijving met kaart staat in de Monumentenkrant. De nummering op onderstaande kaart komt overeen met de nummering in de Open Monumentenkrant. Tevens staan de monumenten hieronder in de juiste volgorde vermeld.


Deze route leidt langs de volgende monumenten:

  • Houtzaagmolen De Ster

    Het complex omvat een erf met zaagmolen, molenaars- en knechtenwoning, houtloodsen, sleephelling, smalspoor en balkenhaven.

    Zaterdag 11:00 - 19:00 uur | meer informatie