Het landelijk thema dit jaar is ‘levend erfgoed’. In Utrecht gaan we op zoek naar de mensen en hun verhalen achter de monumenten. Want het zijn de mensen die deze bijzondere bouwwerken betekenis geven en levend houden. Wie waren de vroegere bewoners en gebruikers? Wat heeft zich binnen de muren van de vaak eeuwenoude panden afgespeeld? En wat gebeurt er nu? Dat erfgoed in Utrecht springlevend is willen we op drie manieren laten zien.
Op de route ‘Utrecht door de ogen van’ nemen personages je mee terug in de tijd en vertellen vanuit hun eigen perspectief hun verrassende verhaal bij het monument. Door je favoriete QR-code te scannen, kies je zelf door welke ogen je de geschiedenis wilt beleven. Denk bijvoorbeeld aan de hoogleraren in de Senaatszaal van het Academiegebouw of een pestlijder in Gasthuis Leeuwenbergh.
De route ‘Het leven verbeeld’ gaat in op de vele manieren waarop het leven is afgebeeld in architectuur en interieurs. Wie goed kijkt ontdekt een rijkdom aan (exotische) planten, dieren, mythische figuren, spelende en werkende mensen in gevelstenen, daklijsten, beeldhouwwerk, vensters, behangsels en schilderijen. Denk aan de weelderige gobelins in het Bartholomeus Gasthuis, de scènes uit het leven van Sint Maarten in de Pandhof, of aan de soms schitterende gedenktekens op begraafplaatsen.
De route ‘Levend erfgoed’ vertelt over de strijd voor behoud van monumenten in heden en verleden. In dit kader valt er dit jaar wat te vieren: in 2023 is het honderd jaar geleden dat de historische Vereniging Oud-Utrecht werd opgericht. Net als andere erfgoedorganisaties wordt zij gedragen door stadgenoten die weten dat het in stand houden van erfgoed niet vanzelfsprekend is.
Ook zoeken we dit jaar opnieuw de samenwerking op met het Uitfeest. Zo laten we zien dat monumenten geen doodse getuigen zijn van vroegere tijden maar juist levendige plekken die een essentiële rol in de samenleving vervullen.