Open Monumentendag 2023: zaterdag 9 september

Open Monumentendag 2023: zaterdag 9 september

Op zaterdag 9 september 2023 openen tientallen monumenten de deuren. Aansluitend bij het Europese thema Living Heritage gaan we op zoek naar de verhalen achter deze monumenten. Wie waren hun vroegere bewoners en gebruikers? Wat heeft zich binnen de muren van de vaak eeuwenoude panden afgespeeld? En wat gebeurt er nu? Monumenten zijn opgebouwd uit steen, staal, hout of beton, maar het zijn hun verhalen die ze tot leven brengen. Verhalen van toen en nu, die monumenten betekenis geven en levend houden. En die ons soms ook een verrassende blik kunnen geven op de wereld van vroeger en van nu.

Het is ook daarom dat we tijdens komende Open Monumentendag stil zullen staan bij het 100-jarig bestaan van de Vereniging Oud-Utrecht, die het vertellen van verhalen als geen ander in z’n DNA heeft zitten. Ook zoeken we opnieuw de samenwerking op met het Uitfeest. Zo verworden panden niet tot doodse getuigen van vroegere tijden maar blijven het juist levendige plekken die ook richting de toekomst een essentiële rol vervullen.

Daarom openen tijdens komende Open Monumentendag wederom zo’n 75 monumenten hun deuren en brengen we hen en hun verhalen tot leven.