De Negen Muzen Puzzeltocht

De Negen Muzen puzzeltocht

Vind de oplossing en maak kans op een mooie prijs!

In samenwerking met hoofdsponsor AM is een leerzame puzzeltocht uitgezet rond de Negen Muzen. Voor de winnaar stelt AM een prijs ter waarde van 250 euro beschikbaar!

Uitleg: in de Griekse mythologie waren de Negen Muzen de godinnen van de kunst en de wetenschap. Zij waren de dochters van de oppergod Zeus en iedere muze was de inspiratie voor haar eigen kunstvorm. Deze kunstvormen zien we terug in alle monumenten uit de Negen Muzen-route. Maar in slechts negen panden zult u de Muzen zelf tegenkomen! In deze panden dragen zij één of meer letters bij zich; deze letters vormen samen de oplossing van de puzzel.

Opdracht: verzamel met behulp van onderstaande aanwijzingen alle letters en vul deze in op de antwoordstrook op de achterzijde van de Open Monumentendagkrant (verkrijgbaar vanaf 7 september, bij de VVV). Lever de bon voor 16.00 uur in bij de informatietent op het Domplein. Een notaris zal hier rond 16.15 uur de trekking verrichten.

Aanwijzingen: onderstaande omschrijvingen verwijzen naar de monumenten waar u de Negen Muzen zult aantreffen. De omschrijvingen staan in volgorde van de wandelroute!

 1. Clio
  Clio is de muze van de geschiedenis, zij is te vinden in het oudste woonhuis uit de wandelroute. De opdrachtgever tot de bouw van dit imposante gebouw staat nog op de uitkijk.
 2. Terpischore
  Zoek Terpischore, de muze van de dans en poëzie, in het gebouw waar zij al sinds 1941 inspireert voor het bezoeken van theater- en dansvoorstellingen.
 3. Kalliope
  Kalliope, de muze van de filosofie en retorica, bevindt zich in een gebouw waar de Geesteswetenschappen worden onderwezen. Om te filosoferen kan Kalliope onder het kleurrijke glazen ‘dak’ plaatsnemen, waar ze vanaf de begane grond naar kan opkijken.
 4. Erato
  Erato is de muze van het lied en de lyriek. De lyriek – de letterkunst van gedichten en liedteksten – staat sinds de 18e eeuw opgeborgen in een geornamenteerde gietijzeren bibliotheek.
 5. Thaleia
  In dit royale woonhuis is sinds 1971, dus redelijk recent, Thaleia, de muze van de komedie, te vinden.
 6. Urania
  Urania staat op het hoogste punt van deze wandelroute, waar zij het dichts bij de sterren kan zijn, aangezien zij de muze van de sterrenkunde is. Ondertussen heeft ze uitzicht over de stad en kan zij waken over de inwoners.
 7. Euterpe
  In het gebouw waar sinds het midden van negentiende eeuw de muziek wordt beoefend, wandelt Euterpe, de muze van het fluitspel, nog dagelijks rond.
 8. Polyhymnia
  Polyhymnia is de muze van de retoriek en het gewijde lied. Zij is in vele kerken en kathedralen de muze ter inspiratie. Vandaag bevindt zij zich in de jongste kathedraal uit de wandelroute.
 9. Melpomene
  Melpomene is de muze van de tragedie, die in diverse vormen kan voorkomen. Zo kan zij een arme weesjongen inspireren tot een leven met een kunstzinnige toekomst.