Macht & Pracht (2013)

De Open Monumentendag Utrecht op zaterdag 14 september 2013 stond in het teken van “Macht & Pracht”. Met meer dan 12.500 bezoekers was de Open Monumentendag buitengewoon succesvol. Grote klapper was zoals verwacht Paushuize, waar men de grote toestroom nauwelijks kon verwerken.

Ondanks de weersomstandigheden wist Open Monumentendag dit jaar wederom veel bezoekers te trekken. Met een uitgebreid programma en zeventig opengestelde monumenten was er veel te bezichtigen in de Domstad.

Het kloppend hart van Open Monumentendag was op Domplein. Hier was het startpunt van de Gildewandelingen, waar veel animo voor was. Bij het informatiepunt was het doorlopend druk. Tussen de buien door genoten de bezoekers van een kopje koffie met een gebakje op het terras op Domplein. De Utrechtse Schatkamer trok zo’n 1500 belangstellenden. Ook voor de kleine kinderen was er op het Domplein veel te beleven, zij konden onder andere meehelpen schatgraven met een archeoloog.

Bij acht monumenten was een paneel geplaatst met een afbeelding van de diplomaat die daar tijdens de Vrede van Utrecht verbleef. Bij Karel V was de Spaanse hertog van Osuna te zien, en bij Lange Nieuwstraat 5 de Franse Markies d’Huxelles.

Dit jaar waren er drie wandelroutes uitgestippeld door de binnenstad, waarvan de Vrede van Utrecht-route het meest bewandeld werd. In deze route waren verscheidende monumenten opgenomen die in relatie stonden met de Vrede van Utrecht, met Paushuize als hoogtepunt. Ook Janskerkhof 16, de Universiteitspanden, de Truttige Tuyl en de Kathedrale Koorschool maakten deel uit van deze route. De Truttige Tuyl trok zo’n 1350 bezoekers, maar ook de Kathedrale Koorschool kreeg veel bezoekers te verwerken. De kinderen van deze Koorschool leidden maar liefst 400 bezoekers rond.

Ook monumenten buiten de binnenstad werden veelvuldig bezocht. Op de forten werden tal van activiteiten georganiseerd, met name de Kromhoutkazerne was met hun diverse programma erg populair. De Rechtbank was dit jaar voor het eerst geopend met Open Monumentendag. In totaal maakten zo’n 700 bezoekers gebruik om kennis te maken met de rechtspraak.

De organisatie van Open Monumentendag kijkt terug op een zeer geslaagde dag!

Hieronder vindt u meer informatie over de monumenten van de Open Monumentendag Utrecht 2013. Klik op een categorie om de monumenten te bekijken.