Kunst & Ambacht (2015)

De Open Monumentendag van zaterdag 12 september j.l. was een groot succes! Maar liefst 17.500 bezoekers vonden hun weg naar de binnenstad. Onder hen waren opvallend veel jongeren, en ook de allerkleinsten kwamen deze editie in groten getale mee.

Aanleiding hiervoor was wellicht het aansprekende thema van dit jaar, Kunst en Ambacht. De deelnemende ambachtsateliers konden rekenen op grote toeloop: Meubelrestauratie Spelbos en Schriftbeeldhouwer Richard Wendling kregen veel belangstelling en in het restauratieatelier van Museum Speelklok was het enorm druk.

De ‘klassiekers’ deden het dit jaar eveneens erg goed: Paushuize ontving ruim 600 bezoekers enkel in de rondleidingen, en de Fundatie van Renswoude trok zo’n 750 belangstellenden. Grote klapper was het postkantoor aan het Neude, dat speciaal voor deze dag weer even haar deuren opende. Meer dan 1000 bezoekers kwamen een kijkje nemen. Tevens hadden zij de gelegenheid mee te lopen met een Juniorgids. Tweeëntwintig kinderen van de Kathedrale Koorschool verzorgden gedurende de dag twaalf rondleidingen, die zonder uitzondering bomvol zaten en enthousiast werden ontvangen. Ook in de Kathedrale Koorschool was het Juniorgidsenproject een enorm succes, en moesten bezoekers zo nu en dan dringen voor een plekje in het gebouw.

Gezellig druk was het de hele dag op het Domplein, waar vanuit de centrale informatietent meerdere rondleidingen van start gingen. De themawandelingen door studenten en alumni kunstgeschiedenis, langs gebouwen met ambachtelijke elementen, zaten stuk voor stuk vol. Ook op het plein zelf was van alles te beleven. Zo was er een demonstratie steenhouwen, en presenteerde Stichting Herbouw Schip Domkerk hun spectaculaire plannen: het op ambachtelijke wijze herbouwen van het schip van de Domkerk!

Speciaal in het kader van het thema van dit jaar werden verschillende lezingen gegeven. Zo vertelde Rob Hufen over het leven en werk van edelsmid Brom, en kon men in het sfeervolle ontvangstgebouw van de Domtoren luisteren naar René de Kam, die verhaalde over de vele restauraties die de Domtoren in zijn leven onderging. Bettina van Santen tenslotte wijdde in het Oude Postkantoor een lezing aan architectuur, kunst en ambacht. Alle lezingen werden goed bezocht.

Kortom, het was een prachtige Open Monumentendag in Utrecht, die ondanks de voorspellingen vrijwel helemaal zonder regen bleef.

 • Vleuten De Meern/Leidsche Rijn

  Ook in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn zijn een aantal bijzondere monumenten te bewonderen.

  Zaterdag 10.00 - 17.00 uur | meer informatie


 • Overige monumenten

  Een aantal monumenten valt buiten de routes, maar is zeker een bezoekje waard. Hieronder vallen een aantal ambachtsateliers, de Westerkerk en het monumentale EXbunker.

  Zaterdag 10.00 - 17.00 uur | meer informatie


 • Musea & Galeries

  De Utrechtse binnenstad is een ware erfgoedgoudmijn. De vele monumentale panden en de prachtige decoraties die zij bevatten vormen een herinnering aan het hoge niveau waarop architecten en ambachtslieden vroeger opereerden. Hoe wordt al dit erfgoed in conditie gehouden, zodat een volgende generatie er eveneens van kan genieten? De derde route van de Open Monumentendag […]

  Zaterdag 10.00 - 17.00 uur | meer informatie


 • Bijzondere interieurelementen

  Hoewel we ons in de huidige tijd volop kunnen vermaken met huiskamertrends en woonmagazines, was dit in vroegere tijden wel anders. Gedurende de Middeleeuwen hield men ruimtes in gebouwen vooral sober: er waren geen aparte slaap- en woonkamers en veel meubels had men evenmin. Gedurende de zeventiende eeuw kantelde dit en ging men het plezier […]

  Zaterdag 10.00 - 17.00 uur | meer informatie


 • Kunstenaars & Ambachtslieden

  De vervaardiging van een gebouw was zelden een zaak van de architect alleen. De bouw, inrichting en decoratie van een pand betrof veelal een nauwe samenwerking tussen architect, schilder, beeldhouwer en houtsnijder. Met de moderne technieken van het huidige tijdperk dreigt het ambacht verdrongen te worden door computerberekeningen en 3D-printers. Hoe wordt oude vakkennis bewaard […]

  Zaterdag 10.00 - 17.00 uur | meer informatie