In Europa (2018)

De 32e editie van de Open Monumentendag Utrecht was zeer geslaagd! De vele bijzondere openstellingen en de gunstige weersomstandigheden hebben veel belangstellenden op de been gebracht. Het aantal bezoekers lag ruim boven de 20.000.

Erg druk was het op de Kromhoutkazerne, dat eenmalig haar poorten opende, waar aan het begin van de middag al 1500 bezoekers waren geweest, maar ook Ad van Liempt die op Maliebaan 15 lezingen gaf over de Maliebaan in oorlogstijd kon rekenen op veel geïnteresseerde toehoorders.

Veel belangstelling was er ook voor de Universiteitspanden aan de Drift, het prachtig gerenoveerde Anatomiegebouw aan de Bekkerstraat, gevangenis Wolvenplein en de Juniorgidsen in het Academiegebouw.
Daarnaast pakten veel mensen de fiets voor een bezoek aan één van de 8 forten rondom de stad of gingen naar Leidsche Rijn om een stukje Romeinse weg te bewandelen.

Alle dank gaat uit naar de eigenaren/beheerders van de monumenten, de vrijwilligers én de bezoekers die Open Monumentendag Utrecht 2018 tot zo’n succes hebben gemaakt.

 • Fietsen langs Utrechtse forten

  Rondom onze stad ligt de Stelling van Utrecht, een stelsel van kanalen, sluizen en forten en onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Acht van deze forten zijn op Open Monumentendag opengesteld voor bezoekers. De fietsroute langs alle forten is – met Domplein als start- en eindpunt – ca. 23 km lang, maar u kunt de […]

  Zaterdag 10.00 - 17.00 uur | meer informatie


 • Beladen Erfgoed: aan de Maliebaan

  In de Tweede Wereldoorlog werden veel panden aan de Maliebaan aangekocht door de NSB of gevorderd door de Duitse autoriteiten. Hierover schreef Ad van Liempt het boek ‘Aan de Maliebaan’. Zie ook de zeer informatieve website aandemaliebaan.nl. Ad van Liempt zal twee publiekslezingen geven over dit onderwerp en er zijn Maliebaan-rondleidingen door studenten.

  Zaterdag 10.00 - 17.00 uur | meer informatie


 • Utrecht: stad van wetenschap

  Deze wandel- en fietsroute legt de nadruk op de betekenis van de universiteit voor de ontwikkeling van de stad Utrecht. Sinds haar oprichting in 1636 betrok de universiteit zowel bestaande als speciaal nieuw gebouwde panden. Ook werden panden afgestoten die nu een andere functie hebben. De universiteit betekent veel voor de stad en trekt wetenschappers […]

  Zaterdag 10.00 - 17.00 uur | meer informatie


 • Utrecht West en Leidsche Rijn

  De connectie tussen Utrecht en Europa is er al sinds de Romeinen. Denk aan de restanten van Romeinse forten onder het Domplein en de recente opgravingen in Leidsche Rijn. Op Open Monumentendag heeft Castellum Hoge Woerd een interessant programma klaar liggen en kunnen belangstellenden zelfs over een onlangs opgegraven Romeinse weg lopen.

  Zaterdag 10.00 - 17.00 uur | meer informatie


 • Sporen van Europese geschiedenis

  Deze wandelroute brengt u onder meer langs monumenten waar u sporen van de Europese geschiedenis zult tegenkomen. Het zijn monumenten die enerzijds karakteristiek zijn voor Utrecht en anderzijds laten zien hoe de stad onlosmakelijk verbonden is met Europa. In deze route zijn ook de themapanden opgenomen met een ‘beladen verleden’.

  Zaterdag 10.00 - 17.00 uur | meer informatie