Groen van Toen (2012)

Op zaterdag 8 september 2012 stond de Open Monumentendag Utrecht in het teken van “Groen van Toen”. Met meer dan 15.000 bezoekers was de Open Monumentendag buitengewoon succesvol. Grote klapper was, zoals verwacht, Kasteel de Haar, waar ruim 5000 belangstellenden op af kwamen. Maar ook de monumenten in de Utrechtse binnenstad trokken veel bezoekers.

Naast een mooi programma hielp natuurlijk ook het weer goed mee, zeker in combinatie met het thema van dit jaar: ‘Groen van Toen’. Het heerlijke zonnetje nodigde velen uit om een bezoek te brengen aan de historische tuinen en parken die dit jaar speciaal geopend waren. Favoriet was het indrukwekkende Kasteel de Haar met zijn formele tuinen en omringende landschapspark. Met meer dan 5000 bezoekers was dit de topper in Utrecht. Opvallend was dat veel bezoekers met de fiets waren gekomen, ook vanuit de binnenstad.

Het gebied Vleuten-Haarzuilens werd dit jaar speciaal onder de aandacht gebracht. Naast kasteel De Haar was ook de schilderachtige kasteeltoren van Den Ham met 800 kijkers populair.

In en rond de opengestelde monumenten in de binnenstad was het eveneens erg druk. De tuinen van Zuylenspiegel en de Truttige Tuyl trokken meer dan 1000 bezoekers. Net als de tuin en de Mariagrot van het Hieronymuscomplex en De Oude Hortus. Paushuize was na de restauratie dit jaar voor de tweede keer voor publiek opengesteld en alle kaarten waren uitgegeven; in totaal werden 33 rondleidingen gegeven aan 825 personen.

De aan het thema gerelateerde activiteiten waren ook in trek. Voor de boottochten langs muurvegetatie op de werven en werfmuren stond ’s ochtends al een lange rij wachtenden en de ‘groene’ kinderwandeling telde veel enthousiaste deelnemertjes.
In Drift 25 werd gedebatteerd over het Groen van Toen in de Toekomst. Ondanks dat het hier een binnenactiviteit betrof kwamen er veel belangstellenden op af.

Bij de informatiepunten op het Domplein en bij kasteel Haarzuilens was het doorlopend een gezellige drukte. Kortom, de organisatie kijkt terug op een bijzonder geslaagde dag.

Hieronder vindt u meer informatie over de monumenten van de Open Monumentendag Utrecht 2012. Klik op een categorie om de monumenten te bekijken.