Nieuw gebruik – Oud gebruik (2011)

De 25e Open Monumentendag Utrecht, op zaterdag 10 september 2011, stond in het teken van herbestemming. Mede dankzij het mooie weer namen veel belangstellenden een kijkje bij een van de vijfenzeventig opengestelde monumenten. De Open Monumentendag in Utrecht trok zo’n 11.000 bezoekers.

Speciale aandacht was er voor de route die in het teken stond van herbestemming aan de Tolsteegzijde van Utrecht. Monumenten als het Rijnlandhuis, Villa Amalia en Vondelparc kregen vele bezoekers te verwerken. Ook in watertoren Heuveloord en de Pastoefabriek was het erg druk. De rondleidingen door Rotsoord en in de Pastoefabriek waren populair. De interesse voor hergebruik van monumenten bleek ook groot bij de debatten over dit thema in de oude Zagerij van de Pastoefabriek, zeker zo’n 70 deelnemers per debat.

Andere hoogtepunten in het kader van het thema waren de Martinuskerk aan de Oudegracht, waar lange wachtrijen stonden en het Doelencomplex.

Ook de panden buiten het themagebied werden goed bezocht. Bedrijvencentrum Hooghiemstra kon rekenen op meer dan honderd bezoekers. Daarnaast stonden de klassiekers opnieuw in de belangstelling. Zo trokken de Fundatie van Renswoude en Zuylenspiegel beiden meer dan 1.000 geïnteresseerden.

Bij de informatiepunten op het Domplein en Ledig Erf was het doorlopend druk. Zo ontstond een gezellige sfeer. Voor de Gilde-wandelingen was onverminderd veel animo, ook de opgraving op het Domplein was een van de hoogtepunten.

Het was, kortom, een zeer geslaagde editie van de Open Monumentendag in Utrecht. Het NOS journaal van 10 september besteedde in haar uitzending bovendien vanuit Utrecht aandacht aan de jubileumeditie van de Open Monumentendag.

Hieronder vindt u meer informatie over de opengestelde monumenten van 2011. Klik op de link om het opengestelde monument te bekijken.