De smaak van de 19e eeuw (2010)

De Open Monumentendag Utrecht, op zaterdag 11 september, stond in 2010 in het teken van ‘De smaak van de 19e eeuw’. Bijna 80 monumenten openden hun deuren. Mede dankzij het fantastische weer werd het de drukst bezochte Open Monumentendag ooit. Ruim 15.000 mensen mensen namen de gelegenheid om een van de tachtig geopende monumenten binnen en buiten de binnenstad te bezoeken.

Speerpunt binnen het thema van dit jaar – ‘De smaak van de 19e eeuw’ – was de Maliebaan met omgeving. De statige panden aan Utrechts mooiste laan kregen een record aantal mensen te verwerken. Zo telde het Oranje Fonds aan Maliebaan 18 meer dan 2000 bezoekers, maar ook de particuliere woonhuizen konden rekenen op zo’n 1000 belangstellenden. De vaak prachtige tuinen achter deze panden leenden zich bij dit fraaie weer voor een bezoek en dat was te merken.

Op de Maliebaan zelf zorgden een paardentram, een optocht van historische fietsen en tamboerkorps De Bazuin voor een vrolijk nostalgische sfeer. Onder het lommer van de lindebomen vertelden gidsen van het Gilde over de historie van de deftige panden en de bijzondere mensen die er ooit gewoond hebben. Op het nabijgelegen Lepelenburg zochten velen een lekker plekje in het gras, waar ze naar optredens in de muziektent konden kijken.

Ook in de binnenstad waren veel belangstellenden op de been. Publiekstrekkers hier waren de St. Willibrordkerk maar ook de directeurswoning van Ribbius Peletier en de woningen aan de Zeven Steegjes.

Hieronder vindt u meer informatie over de opengestelde monumenten van 2010. Klik op de categorieën om de opengestelde monumenten te bekijken.